hoe werkt ringleiding gehoorapparaat


Een ringleiding (ook wel bekend als een "inductielus" of "dovenlus") is een hulpmiddel voor mensen met gehoorapparaten om geluiden direct naar hun gehoorapparaten te sturen, waardoor ze beter kunnen horen in situaties waarin achtergrondgeluiden en afstand een probleem kunnen vormen. Hier is hoe een ringleiding voor gehoorapparaten werkt:

 

1. Bron van geluid: De bron van het geluid, zoals een microfoon of een luidspreker, is aangesloten op een versterker of een geluidsverwerkingssysteem.

 

2. Versterker: De versterker vergroot het geluidssignaal dat afkomstig is van de bron. Dit vergrote signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar de ringleiding.

 

3. Ringleiding: De ringleiding is een lusvormige draad die meestal rondom een bepaalde ruimte, zoals een kamer of een kerkzaal, wordt gelegd. Deze draad wordt aangesloten op de versterker. Het signaal dat door de ringleiding gaat, creëert een magnetisch veld binnen de lus.

 

4. T-spoel in het gehoorapparaat: Gehoorapparaten hebben vaak een ingebouwde spoel, ook wel een "T-spoel" of "telecoil" genoemd. Deze spoel kan worden geactiveerd door de drager via een schakelaar op het gehoorapparaat.

 

5. Ontvangst in het gehoorapparaat: Wanneer de T-spoel in het gehoorapparaat wordt geactiveerd, ontvangt het gehoorapparaat het magnetische veld dat wordt gegenereerd door de ringleiding. Dit magnetische veld wordt omgezet in geluid en rechtstreeks naar het gehoorapparaat gestuurd.

 

6. Geluid in het gehoorapparaat: Het gehoorapparaat verwerkt het geluid en stuurt het door naar het oor van de persoon, waardoor ze het geluid veel duidelijker kunnen horen dan wanneer ze luisteren naar het geluid dat in de ruimte wordt gegenereerd.

 

Een ringleiding is met name nuttig in situaties waarin achtergrondgeluiden een uitdaging vormen, zoals in theaters, kerken, vergaderzalen en andere openbare plaatsen. Door de T-spoel in het gehoorapparaat te activeren, kunnen mensen met gehoorapparaten het geluid rechtstreeks oppikken van de bron zonder last te hebben van omgevingslawaai.

 

Het gebruik van ringleidingen kan de luisterervaring voor mensen met gehoorverlies aanzienlijk verbeteren en hen in staat stellen actiever deel te nemen aan verschillende sociale en culturele evenementen.

Contact WhatsApp
Whatsapp contact