Ringleiding


Wat is een Ringleiding?

Ampetronic
Ringleiding

Zoals de naam al doet vermoeden, is een ringleiding een lus van koper draad die geluid doorgeeft via een magnetisch veld.

 

Wanneer iemand door een microfoon van een geluid installatie spreekt wordt dit signaal naar een ringleidingversterker gestuurd waar een lus op aangesloten zit. De lus werkt als een antenne en stuurt het magnetische signaal van de versterker naar een gehoorapparaat.

 

Als een ringleiding goed is ingeregeld betekent dat dat u alleen de geluidsbron kunt horen, duidelijk en helder, zonder storende achtergrondgeluiden.

hoe werkt een ringleiding van een gehoorapparaat

Zet 'm in de "T"-stand

Hoortoestellen moeten op de 'T'-stand worden geschakeld om het magnetische signaal van de lus weer in geluid om te zetten.

 

De 'T' staat voor het Engelse woord 'telecoil' wat vrij vertaald 'luisterspoel' betekent. De meeste hoortoestellen hebben er één, maar niet allemaal. Praat met uw audioloog om erachter te komen of uw hoortoestel een T-stand heeft en vraag hem hoe u de instelling kunt gebruiken. 

Zoek het blauwe oor

Ringleidingen zijn over het algemeen zo geïnstalleerd dat u ze niet kunt zien. Eenmaal geïnstalleerd, blijven ze normaal gesproken permanent aan. Het blauwe oor teken laat u weten dat de desbetreffende locatie luisterdiensten beschikbaar heeft die door uw hoortoestel worden ondersteund.

 

Het is een teken dat wereldwijd wordt herkend en gebruikt. Als het bord een 'T' naast het oor heeft, geeft dit aan dat er een ringleiding is geïnstalleerd.

 

Een bank of informatieloket, met een aantal balies, heeft misschien niet bij elk punt een ringleiding, dus controleer welke het bord dragen om bij de juiste balie met ringleiding aan te sluiten.

Ringleidingen in grote zalen zoals een kerk, collegezaal of een theater dekken mogelijk niet het hele gebied. Zoek naar het blauwe bord om aan te geven waar u de beste luisterervaring kunt krijgen.

 

Sommige detailhandelaren en andere diensten hebben een draagbare lus. Bijvoorbeeld een apotheek kan er één hebben die ze bij hun spreekkamer kunnen gebruiken.

Ringleiding
Het blauwe oor

Ringleiding Ontwerp

Om tot een goed resultaat te komen is het vaak niet zo eenvoudig om simpel een kabel in de rondte te leggen. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, de gebruikte materialen, kan er gekozen worden voor een ander ontwerp. Dit kan het resultaat en dus de dekking van het magnetisch veld op een positieve manier beïnvloeden. Vooral bij vroegere ontwerpen is er vaak niet goed nagedacht over het ontwerp met als gevolg dat er geen evenredige dekking is in de zaal. Soms kan dit achteraf verholpen worden, soms ook niet.

perimeterloop
Ringleiding ontwerp

Als het gaat om een nieuwe situatie is het van groot belang om een goed ontwerp te maken van de ringleiding. In dit stadium kan de bekabeling zo aangelegd worden dat het systeem optimaal kan functioneren.

De keuze van de versterker en de gepaard gaande kosten kunnen zo goed berekend worden. Geen verrassingen achteraf, gewoon een goed werkend systeem waar de gebruikers graag naar willen luisteren.

 

In sommige situaties kan de lus niet meer aangepast worden. Met onze meetapparatuur kan het systeem goed afgesteld worden en aangeven worden waar de zwakke plekken zitten in een systeem. Zodoende kan een gebruiker gewezen worden waar wel en/of juist niet te gaan zitten.

Verschillende type ringleiding systemen

Er bestaan meerdere type ringleiding oplossingen. Zo kunt u denken aan een kleine ringleiding bij een balie van de apotheek. Of bij een rechtbank of gemeenteraadsvergadering. En natuurlijk in een kerk. U zult begrijpen dat de behoefte ook verschilt van gebruiker tot gebruiker. De manier hoe de bekabeling in de ruimte wordt aangebracht en welk type versterker wordt gebruikt, maakt hoe het systeem werkt in de ruimte.

Low Spill

Bij een rechtbank of gemeenteraadsvergadering is het wellicht van belang dat er privacy wordt gegarandeerd. Bij een normale ringleiding lus is het zo dat de lus ook een signaal versterkt buiten de ruimte, zogenaamde "over spill". Dit is vaak niet gewenst bij een rechtbank. Hiervoor bestaat een type ringleiding wat "low spill" heet. De naam zegt het al; weinig overspraak buiten de ruimte. Let wel, het is weinig en niet geen overspraak. Maar de afluisterbaarheid kan zo wel veel meer gegarandeerd worden.

Het kan in sommige situaties ook handig zijn om een deel van het ringleiding veld te blokkeren aan een zijde van de lus. Te denken hierbij valt dan aan een podium waar muziekinstrumenten staan. Sommige instrumenten (met name gitaren met een element) kunnen vatbaar zijn voor het magnetisch veld van de ringleiding, zodanig dat deze kunnen gaan storen. Een erg vervelend geluid. De remedie is dan om het systeem uit te zetten, maar dat heeft tot gevolg dat de gehoorapparaat gebruiker geen ontvangst meer heeft. Als de lus op een speciale manier wordt aangelegd, ontstaat er ook een low spill situatie op het podium en kan iedereen genieten.

Ook bij gebouwen met veel beton en ijzer hierin verwerkt kan een gewone lus niet volstaan. Het ijzer verstoort het magnetisch veld van de ringleiding en dit resulteert in een slecht werkende en klinkende lus. Dit fenomeen noemen we "metal loss", verlies van sterkte van de lus aan de aanwezigheid van ijzer in de constructie. Een low spill versterker en lus kan dan ook een uitkomst zijn. Hiervoor zijn uitgebreide calculaties nodig om dit van te voren goed in te schatten. En dit doen wij voor u met groot plezier en deskundigheid.

Ringleiding in combinatie met een geluid installatie

ADvies?

Heeft u advies nodig voor een nieuw of bestaand ringleiding systeem? Wij hebben veel ervaring met ringleiding systemen van groot tot klein. Van rechtbank tot kerk, van balie tot collegezaal.

 

Wij hebben geavanceerde test apparatuur, voor het juist inregelen van een ringleidingsysteem, maar het verschil wordt gemaakt bij het ontwerp en aanleggen van het systeem en de lus.

 

Een ringleidingsysteem is bijna in alle gevallen maatwerk. Daarom is een goede inspectie van de ruimte en een simulatie in specifieke calculatie software een must.

Contact WhatsApp
Whatsapp contact