· 

Beeld of Geluid?

Beeld of geluid? Tegenwoordig willen we allemaal aan de livestream. En ook al is dit een mooie ontwikkeling, er gaat nu heel veel aandacht naar het beeld. Maar is dit wel terecht?

 

Stelt u zich eens voor. U kijkt naar een mooie film en het beeld is slecht. De beelden hebben slechte kleuren, af en toe valt het even weg, dan weer met strepen of blokjes. Maar het is nog te volgen omdat het audio goed is. Veel van de dingen die we niet zien kunnen we met onze hersenen invullen. We hebben een ruime fantasie en net zoals bij het lezen van een boek vormen wij een plaatje in ons hoofd hoe hetgeen we horen of lezen eruit zal zien. De werkelijkheid mag net iets anders zijn, maar we kunnen het verhaal goed volgen.

 

Zou dit ook zo zijn als we slecht geluid hebben? De wat ouderen onder ons weten nog maar al te goed dat het vroeger regelmatig voorkwam dat het televisie beeld slecht was. Alles ging door de lucht met antennes op iedere woning en een grote mast ergens in Smilde of Lopik. Het beeld sneeuwde of begon te rollen, vaak kwam dit voort uit een slechte verbinding. Als je TV nog van die ingebouwde sprietantennes had kan je ze wat draaien en wellicht had je geluk en kwam het plaatje terug.

 

Maar als het beeld slecht was en je kon nog wel de zaken van elkaar scheiden en het geluid was gewoon goed, dan was het allemaal niet zo erg! Een iets minder plaatje met goed geluid is zelfs heel goed te volgen. Nu met alle livestreams van kerken en bijeenkomsten is het zo dat er vaak al 1 of meerdere camera's gebruikt worden. Een stream genereren op Facebook of YouTube is al niet meer heel erg moeilijk. De kwaliteit van de ene stream naar de andere is wel eens wat verschillend, maar ach we kunnen het vrij gauw al volgen met onze ogen. Zeker als we herkenbare zaken zien, zoals het podium wat we eerder direct zagen in een kerk(gebouw). Of de bekende mensen op het podium, de zangleider of voorganger / predikant.

 

Wat wij vaak zien of eigenlijk horen, is dat het geluid slecht is. En dat het daardoor moeilijk te volgen is. De muziek is heel erg hard, maar de spraak is zo zacht dat de TV op maximaal gezet moet worden. Of vervolgens weer achterover te schieten als de muziek weer gaat spelen en je niet weet hoe snel je de TV weer zachter moet zetten.

 

Een mooi plaatje is goed, maar goed geluid bij dit plaatje is toch ook heel erg belangrijk! Ik durf te stellen nog belangrijker.

 

Wij zijn er zeker voor om samen met u te werken aan een mooi plaatje. Met de juiste spullen, de juiste instellingen en verlichting niet te vergeten, komen we een heel eind om het beeld van de uitzending mooi te laten zijn. Met onze ruime ervaring kunnen we dit realiseren. Maar onze aandacht gaat ook zeker uit naar het geluid bij deze beelden.

 

Ervaart u problemen met het geluid? Verliest u de afstandsbediening van de TV ook niet uit het oog tijdens de livestream? Wij kunnen u helpen aan goed geluid (en beeld) voor de livestream.

 

 

 

<a href='https://www.freepik.com/pho tos/man'>Man photo created by cookie_studio - www.freepik.com</a>