· 

Draadloze microfoons

Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van draadloze microfoons. Prachtig en zeer handig, je zit immers niet vast aan een draadje. Je kan je vrij bewegen over het hele podium.

 

Maar er zitten uiteraard ook een aantal nadelen aan draadloze techniek. Het is elektronica wat er voor zorgt dat dit kan werken. En deze techniek heeft stroom nodig. Dit gaat natuurlijk via een batterij. Maar deze moet wel opgeladen zijn. Er is niets vervelender dan dat een microfoon stopt omdat de batterij leeg is gegaan tijdens de prediking of voorstelling. Gelukkig zijn er veel oplossingen voor om dit inzichtelijk te maken en op een goede manier te laden.

 

Maar er zijn meer uitdagingen met draadloze techniek. Het signaal gaat letterlijk door de lucht. En wie wel eens in een auto heeft gezeten met een wat oudere radio, weet dat je soms twee muziek stukken door elkaar heen hoort. Uiterst irritant en natuurlijk ook niet de bedoeling. Als twee zenders te dicht bij elkaar komen kan het zo zijn dat ze elkaar gaan storen. Een gevecht van de sterksten, zeg maar.

 

Er was een tijd dat er heel veel "ruimte" in de lucht was om veel zender microfoons tegelijk in een ruimte naast elkaar te hebben. De technische vooruitgang maakte ook dat de betrouwbaarheid van zender microfoons ook sterk werd verbeterd. Zowel op klank maar ook simpel weg dat hij het gewoon deed.

 

Uiteraard zijn er kwaliteit verschillen en nog steeds gaat vaak op, dat hoe meer je ergens voor betaald, hoe beter het is. Al jaren maak ik gebruik van Sennheiser microfoons. Zowel met en zonder draad. Duitse kwaliteit gemaakt vlak onder de rook van Hannover, in het plaatsje Wenneborstel. Sennheiser maakt o.a. hele goede microfoons voor een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Maar ook exemplaren wat regelrecht bij de top behoort van wat er mogelijk is.

 

Ondanks alle techniek, wordt het steeds moeilijker om draadloze microfoons "in de lucht" te houden. Een van die redenen is dat er simpel weg minder ruimte in de lucht is. Door de komst van G4 en G5, hebben onze mobiele telefoons een hoop ruimte in genomen waar onze draadloze microfoons voorheen prima konden werken. Tegenwoordig is het zelfs illegaal om in het gebiedt te werken waar zich G4 en G5 bevind.

 

Is er nog voldoende plek in de lucht? Ja zeker! Maar niet zonder meer. Er is frequentie planning voor nodig om dit in goede banen te leiden. Bij 1 of 2 microfoons zal dit niet gauw een probleem opleveren, al kan dit wel! Maar bij 4 of meer, zeker in combinatie met "In-ear zenders" (een monitor systeem voor muzikanten), kan dit al gauw problematisch worden. Ontvangst wat stoort, microfoons die soms abrupt even heel kort stoppen of op 1 specifieke plek het gewoons niet of heel slecht doen. Om dit te voorkomen is de apparatuur ook intelligenter geworden. Middels zogenoemde presets, kan er vaak gekozen worden voor werkbare eenheden naast elkaar. Toch geeft dit ook niet altijd de oplossing.

 

Om goed inzichtelijk te krijgen wat er zich in de lucht allemaal bevind en waar er ruimte is voor draadloze microfoons is er van Sennheiser speciale software ontwikkeld, wat hierbij kan helpen. Wireless Systems Manager of kortweg WSM. Dit is een krachtige software wat de ether kan scannen, zien waar de blokkades zitten, maar ook waar de ruimte zit. En kan berekenen wat er dan allemaal op een goede manier in die ruimte past.

 

Kennis en kunde van de software, de draadloze techniek en de technische (on-) mogelijkheden is noodzakelijk om hier een robuust systeem van de maken. Gelukkig kan ik terugvallen op jaren lange ervaring van draadloze microfoons in combinatie met de kennis van de WSM software. Denkt u erover om meer zendermicrofoons te gaan gebruiken of heeft u al problemen met de huidige installatie, dan help ik u graag, zodat u kunt genieten in plaats van zich te ergeren.